Συμβουλευτική

Τι είναι ακριβώς η συμβουλευτική;

Ο όρος συμβουλευτική πολλές φορές παραπέμπει στη σκέψη ότι ο ψυχολόγος θα δίνει συμβουλές για κάθε πρόβλημα που υπάρχει ή/και ανακύπτει. Αν και ο συνειρμός είναι βάσιμος, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο.

Συγκεκριμένα η διαδικασία της συμβουλευτικής λειτουργεί ως εξής: αυτός που επιθυμεί να ξεκινήσει συνεδρίες αναφέρει αυτό που τον προβληματίζει. Ο ψυχολόγος προσπαθεί με περαιτέρω ερωτήσεις να κατανοήσει όσο γίνεται περισσότερες πλευρές του ζητήματος και μαζί με τον πελάτη ψάχνουν να βρουν την καλύτερη δυνατή επίλυση του θέματος. Ο λόγος που δεν δίνονται συμβουλές είναι ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, με διαφορετικές ανάγκες, εμπειρίες, επιθυμίες, δυνατότητες και ικανότητες οπότε η προσέγγιση δεν μπορεί να είναι γενική. Χρειάζεται να δούμε τι λειτουργεί για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να προταθεί κάτι άμεσα αλλά αυτές είναι και πολύ συγκεκριμένες και έχουν το στοιχείο του πειραματισμού, δεν γνωρίζουμε δηλ. εξαρχής αν θα λειτουργήσουν για το συγκεκριμένο άτομο.

Για παράδειγμα ο ψυχολόγος μπορεί να προτείνει κάποιους τρόπους αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού όπως χαλαρωτικές ασκήσεις κτλ. Όμως δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς προκάλεσε τις κρίσεις πανικού ή/και αν οι χαλαρωτικές ασκήσεις θα βοηθήσουν. Αυτό χρειάζεται να το ψάξει μαζί με τον θεραπευόμενο. Επίσης δεν μπορεί να προτείνει σε κάποιον αν πρέπει να χωρίσει ή να κάνει παιδί η να φύγει στο εξωτερικό ή να αλλάξει δουλειά κτλ αλλά είναι σημαντικό να δει τι σημαίνουν αυτές οι επιλογές και τα διλλήματα για τον καθένα ξεχωριστά, τι πλαίσιο υποστηρικτικό υπάρχει,κοκ.

Η περίπτωση που μπορεί ο θεραπευτής να γίνει άμεσος είναι όταν υπάρχει θέμα επικινδυνότητας είτε για τον ίδιο τον θεραπευόμενο είτε για τους γύρω του όπως σε περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού, κακοποίησης, χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών κτλ.

Πως ξέρω ότι είναι κατάλληλη για μένα αυτή η προσέγγιση;

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτή η διαδικασία θα είναι βοηθητική για σένα. Είναι κάτι καθαρά βιωματικό και ζώντας την μπορείς να καταλάβεις αν είναι χρήσιμη ή όχι. Σημαντικό είναι ότι σε προβληματίζει να το συζητάς με τον θεραπευτή σου ώστε από κοινού να κατανοήσετε το τι συμβαίνει και πως λειτουργεί για σένα η θεραπευτική σχέση.

Τι γίνεται αν το πρόβλημα μου δεν αναφέρεται στη λίστα με αυτά που ασχολείστε;

Αν το πρόβλημα σου δεν βρίσκεται στη λίστα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί! Μπορείς να απευθυνθείς σε μένα χρησιμοποιώντας το απλό ερωτηματολόγιο(ερωτήσεις-ιδέες-διευκρινήσεις) και να δούμε αν είμαι κατάλληλη για αυτό που σε προβληματίζει.

Μπορούμε να κάνουμε συνεδρίες μαζί αν ήδη βλέπω κάποιον άλλο ψυχολόγο ή ψυχίατρο;

Συνήθως αυτό δεν συνιστάται γιατί μπορεί να μπερδευτείς παραπάνω και να μην μπορείς να εστιάσεις στη σχέση με τον θεραπευτή και στη θεραπευτική διαδικασία. Για αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις με ποιον θα ήθελες να έχεις τις συνεδρίες.

Το ότι θέλω να συμβουλευτώ ένα ψυχολόγο σημαίνει ότι είμαι τρελός;

Όλοι κάποια στιγμή μπορεί να αισθανθούμε ότι έχουμε χάσει τον δρόμο μας και ήμαστε πολύ μπερδεμένοι, κουρασμένοι και απογοητευμένοι για να τον ξαναβρούμε. Σε τέτοιες στιγμές το να αναζητήσεις κάποιον να σε βοηθήσει και δή ψυχολόγο δεν σε κάνει τρελό, αντιθέτως σε κάνει σοφό γιατί αναγνωρίζεις ότι χρειάζεσαι κάποια βοήθεια και δεν κρύβεσαι πίσω από τα προβλήματα σου.